0Shares

Kosova u bë anëtare e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim më 17 dhjetor të vitit të kaluar. Kjo organizatë e ka mbështetur vendin që nga viti 1999 me projekte në sektorin privat dhe do të vazhdojë edhe më tej, tani që Kosova është anëtare e këtij institucioni, tha drejtori i BERZH-it për Ballkanin Perëndimor, Claudio Viezzoli.

Në një intervistë nga Londra, Viezzoli i tha radios Zëri i Amerikës se Banka është e gatshme të investojë për disa projekte të rëndësishme në Kosovë, me kusht që procesi i privatizimit të zhvillohet me drejtësi dhe transparencë, sipas standardeve ndërkombëtare.

“Deri tani kemi krijuar në Kosovë një portofol me vlerë 70 milionë euro, kemi nënshkruar 30 transaksione në sektorin privat dhe kemi mobilizuar transaksione me vlerë rreth 200 milionë euro nga sektori privat në Kosovë. Për shumë vite BERZH ka qenë banka e vetme me aftësinë për të investuar në Kosovë”, tha Viezzoli.

Në pyetjen se cilat janë disa nga sfidat ekonomike afatshkurtër dhe afatgjatë me të cilat ndeshet vendi dhe si po e ndihmon BERZH-i Kosovën që t’i kapërcejë ato, Vezzoli tha se për Kosovën do të jetë shumë i rëndësishëm integrimi rajonal, rrugët, hekurudhat, linjat e transmisionit.

“Fillimisht, do të angazhohemi sa më shumë që të jetë e mundur në financimin e ekonomisë dhe bizneseve lokale. Bazuar në përmasat e ekonomisë së Kosovës, pozita e saj në rajon dhe gjendja e ekonomisë botërore sot, bizneset lokale janë si palca kurrizore për zhvillimin ekonomik të vendit. Ka një arsye përse ne kemi investuar kaq shumë kohë, burime dhe para në ndihmë të disa prej bizneseve vendase në Kosovë. Ne do të vazhdojmë t’i mbështesim bizneset e vogla dhe ato të mesme, sepse besojmë se ato janë baza për krijimin e vendeve të punës”.

Ndërkaq, lidhur me investimin në kapacitetin energjetik Kosova e Re, drejtori i BERZH-it për Ballkanin Perëndimor u përgjigj me po, “në kuptimin që ne jemi dakord me vlerësimin se në Kosovë energjia është një sektor strategjik dhe në veçanti Kosova C, apo Kosova e Re”.

“Ne kemi disa parakushte për ta vazhduar këtë projekt, për financimin e tij. Një prej tyre është që tenderët për këtë projekt të zhvillohen me drejtësi dhe ndershmëri, sipas procedurave transparente në shkallë botërore. Kurse, parakushti i dytë është ekzistenca e një operatori të sektorit privat, i cili do të jetë i gatshëm të rrezikojë paratë në këtë investim, që ai të jetë i sigurt. Dhe, së treti, janë parakushtet e tjera teknike. Ne duam që ky termocentral të ndërtohet sipas standardeve teknologjike dhe atyre më të mira mjedisore, që ai të mbështetet edhe nga shoqëria civile në Kosovë, duke pasur parasysh që ky projekt do të ekzistojë në afat të gjatë”, tha ai. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)