0Shares

Vetëm 24.5 për qind e popullsisë së moshës 15 deri 64 vjeçare ka vende pune. Në këtë përqindje, femrat janë veçanërisht në pozitë të pafavorshme. Prishtina ka më së shumti banorë me rreth 200 mijë, pas saj vjen Prizreni dhe i treti me radhë është Ferizaj për nga numri i banorëve.

Kosova karakterizohet me një strukturë shumë të re të popullsisë ku të rinjtë e moshës prej 10 deri në 19 vjeç përbëjnë kategorinë më të madhe të moshës. Sa i përket gjinisë llogaritet të ketë më shumë meshkuj se femra, ndërsa ka zvogëlim të shkallës së lindjeve në dekadën e fundit.

Por Kosova ka disa rekorde gjatë regjistrimit. Numrin më të madh të ekonomive familjare në një banesë e ka 6. Ka ekonominë familjare më të madhe me 50 persona, ka personin më të vjetër 111 vjeçar, që është një femër, e cila jeton në një fshat, ndërsa numri më i madh i fëmijëve në një familje është 20.

Krejt këto të dhëna janë në rezultate finale të regjistrimit të popullsisë në Kosovë 2011, por nuk përfshijnë edhe tri komuna veriore dhe një pjesë të Komunës së Mitrovicës.

Shefi i zyrës së BE-së në Kosovë, Samuel Zhbogar ka pohuar se të dhënat duhet të përdoren kryesisht nga Qeveria. “Të dhënat duhet të përdoren kryesisht nga Qeveria për të bërë një politikëbërje më të informuar, në mënyrë që në bazë të të dhënave të ju ofrojnë edhe shërbime më të mira popullsisë, sa i përket shkollimit, mjedisit, infrastrukturës etj. Kështu që ajo ta shfrytëzojë këtë, të përshtat politikat e veta dhe të ofrojë shërbime më të mira për njerëzit”, tha Zhbogar.

Ndërsa nga zyra statistikore e Komuniteteve Evropiane, Pieter Everaers ka thënë se është për keqardhje që regjistrimi nuk është bërë edhe në pjesën veriore të Kosovës. “Është për keqardhje se rezultate e regjistrimit nuk mbulojnë gjithë territorin për shkak se nuk ka rezultate për regjistrimin e popullsisë për komunat veriore. Nga perspektiva e IMO-së, ne mendojmë se regjistrimi i popullsisë është bërë shumë mirë. Në 34 komunat ku është mbajtur është shumë mirë, ndërsa analizat për përgatitjet për shpërndarjen e rezultateve janë bërë në rekomandim me standardet evropiane”, ka thënë ai, raporton Koosvapress.

Ndërsa kryeshefi i Agjencisë së Statistikave të Kosovës, Isa Krasniqi ka thënë se sa i përket pjesës së veriut ku nuk është mbajtur regjistrimi i popullsisë, atje do të bëhet vlerësimi, por që cilësia e vlerësimit nuk është sikurse e regjistrimit.

Krasniqi ka pohuar se për disa javë do të bëhet edhe vlerësimi i asaj pjese të Kosovës se sa banorë mund të jetojnë atje. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)