Dozat e supozuara të vaksinave kundër COVID-19 në tregun e paligjshëm kushtojnë deri në 1,200 dollarë amerikanë.

Vaksinat kundër COVID-19 po shiten në mënyrë të paligjshme në tregun e zi. Studiuesit kanë gjetur reklama për imunizuesit Pfizer-BioNTech, AstraZeneca dhe Moderna në 15 komerciale në tregun klandestin, ku shiten edhe ilaçe nga prodhues të çertifikuar, shkruan CNBC.

Transaksionet bëhen duke përdorur mesazhe të koduar, të tilla si Wickr dhe Telegram. Dozat kushtojnë nga 250 dollarë amerikanë, vlera që kriminelët kërkojnë të paguhen përmes Bitcoins ose kriptovalutave të tjera, deri në shmangni ndjekjen e transaksioneve, transmeton Telegrafi.

Përveç kësaj, edhe nëse ampula përmban vaksinën origjinale, efektiviteti i saj nuk mund të garantohet. Kjo pasi ruajtja e saktë e vaksinës është jashtëzakonisht e rëndësishme që ajo të ketë efektin e imunizimit. Ai i prodhuar nga Pfizer-BioNTech, për shembull, duhet të mbahet në –70 ºC, diçka që arrihet vetëm në ngrirjet speciale. Pas shkrirjes, zgjat vetëm pesë ditë.

Vaksina e Moderna kërkon ftohje në –20 ºC, e cila gjithashtu nuk arrihet me një frigorifer të zakonshëm, i cili mund të përdoret në rastin e vaksinës AstraZeneca, për shembull.

Sipas raportit, shumica e shitësve janë nga vende si Franca, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara. Shumë prej tyre bënë midis 100 dhe 500 shitje të vaksinave, të cilat, mesatarisht, vijnë në 500 dollarë në tregun e paligjshëm. Çmimet, si dhe numri i reklamave, u rritën ndjeshëm pasi u botua efektiviteti i barnave Moderna dhe Pfizer. /Telegrafi/