Njëzeteshtatë liderët e vendeve të Bashkimit Evropian pritet të mbështesin dhënien e statusit të kandidatit në BE për Ukrainën dhe Moldavinë në një samit dy-ditor që do të mbahet në Bruksel të enjten dhe të premten, sipas një zyrtari të lartë të BE-së.

Siç shkruan CNN, përcjell Telegrafi, duke folur me gazetarët në Bruksel të mërkurën, zyrtari i BE-së tha: “Unë nuk kam parë problem për dhënien e statusit të kandidatit për Ukrainën” dhe vlerësoi punën e presidentit të Këshillit Evropian, Charles Michel.

Por zyrtari i lartë shtoi: “Unë do të doja t’ju thosha se ‘është një marrëveshje e përfunduar’ dhe ‘është e lehtë’, por pas vitesh pune brenda BE-së, institucionet nuk donin të përgjigjeshin me një përgjigje përfundimtare”.

“Kështu që unë jam i sigurt, por jam gjithashtu i kujdesshëm”, citohet të ketë thënë zyrtari.

Veç tij, një diplomat i lartë nga një vend i BE-së tha se “Ukraina dhe Komisioni kanë bërë një punë të madhe” në përgatitjen e ofertës së Ukrainës për të filluar procesin e gjatë të anëtarësimit në BE dhe se vendi i diplomatit ishte “i kënaqur me raportin në tryezë”.

Kur u pyet për një afat kohor që Ukraina të bëhet një vend anëtar i plotë i BE-së, diplomati tha se “Unë mendoj se e vetmja që mund të vendosë një plan është Ukraina, sepse Ukraina duhet të përshtatet, të transformohet, të reformohet dhe në rrethanat aktuale, ne e kuptojmë se prioritetet qëndrojnë diku tjetër”. /Telegrafi/