Ekspertët e Kombeve të Bashkuara kanë konfirmuar shkatërrimin total ose të pjesshëm të 152 vendeve kulturore dhe historike në Ukrainë që kur Rusia pushtoi vendin, njoftoi UNESCO.

Kjo përfshin muzetë dhe monumentet, kishat dhe ndërtesat e tjera fetare, si dhe bibliotekat dhe ndërtesa të tjera të jashtëzakonshme, tha UNESCO në përditësimin e përpjekjeve të saj për të ndihmuar autoritetet ukrainase të dokumentojnë dëmet.

“Këto sulme të përsëritura ndaj vendeve kulturore të Ukrainës duhet të ndalen. Trashëgimia kulturore, në të gjitha format e saj, nuk duhet të jetë në shënjestër në asnjë rrethanë”, tha në një deklaratë drejtoresha e përgjithshme e UNESCO-s, Audrey Azoulay, raporton themoscowtimes.

Agjencia po ndihmon autoritetet ukrainase të shënojnë monumentet me “mburojën blu” karakteristike, që do të thotë se ato mbrohen nga Konventa e Hagës e vitit 1954 për Kulturën në Konfliktet e Armatosura, nënshkruese të së cilës janë Rusia dhe Ukraina.

Megjithatë, dhjetëra vende janë dëmtuar që nga fillimi i pushtimit rus më 24 shkurt, me tre të katërtat në rajonet lindore të Kharkovit dhe Donetsk, si dhe pranë kryeqytetit Kiev, thotë UNESCO.

Deri më tani, shtatë vende të Trashëgimisë Botërore në Ukrainë nuk janë prekur, si Katedralja e Shën Sofisë dhe ndërtesa e manastirit Kiev-Pechersk Lavra në kryeqytet.

Ukraina ka kërkuar që Rusia të përjashtohet nga UNESCO dhe agjencia ka shtyrë për një kohë të pacaktuar një takim për të diskutuar statusin e një siti të Trashëgimisë Botërore që Rusia është planifikuar të presë këtë muaj në qytetin e Kazanit.

UNESCO ka paralajmëruar se trupat ruse ose zyrtarët e shpallur fajtorë për shkatërrimin e qëllimshëm të trashëgimisë së Ukrainës mund të ndiqen penalisht sipas ligjit ndërkombëtar. /Telegrafi/