0Shares

Reklamat e ushqimeve të ngopura në yndyrë të lartë, sheqer dhe kripë, janë një “katastrofë” për fëmijët, në veçanti ato që tashmë janë mbipeshë.

Paralajmërimi vjen nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), që në raportin e fundit mbi trashjen në fëmijëri, përpara takimit në Vjenë nga 4 në 5 korrik, nënvizon nevojën urgjente për qeveritë për kontrolle të forta në fushatat reklamuese të ashtuquajtura ushqime ‘junk’.

“Promovimi i ushqimit ‘junk’, është i njohur si një nga faktorët e rrezikut për trashje të fëmijëve dhe të tjera të lidhura me dietë të sëmundjeve kronike. Edhe në qoftë se TV mbetet mjeti kryesor i këtyre fushatave të marketingut, shton OBSH, industria ushqimore përdor gjithnjë e më shumë kanale të reja reklamash, më të lira shkak të lirë, të tilla si rrjetet sociale dhe Apps celular, për të arritur fëmijët”,- nënvizojnë ata.

Shumica e ushqimeve reklamuara përmbajnë nivele të larta të sheqerit yndyrë, ose kripë. Në krye janë pije me sheqer pluhur, drithëra për mëngjes, ëmbëlsirat, ushqimet e gatshme dhe ushqim të shpejtë.

Sipas disa studimeve, Idea shkruan se OBSH vë në dukje, fëmijët mësojnë të njohin shenjat nga fëmijëria e hershme dhe ata të cilët e njohin ndryshe brenda 4 viteve të moshës janë më të prirur për të fituar peshë. Përveç kësaj, fëmijët mbipeshë tashmë kanë plotësuar konsumin në rritje të ushqimeve që kanë reklamuar veten. /telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)