0Shares

Telegrafi mëson se Agjencia Kombëtare e ISBN-së, që funksionon në kuadër të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, ka lëshuar në qarkullim ISBN e parë për libër elektronik (E-Book).

E-Book apo libri elektronik kërkon pajisje me numër të posaçëm të ISBN me anë të së cilit është i dallueshëm nga botimet tradicionale. ISBN me numër 978-9951-641-00-5 i është akorduar librit elektronik “Në kërkim të daljes” shkruar nga Albatros Rexhaj dhe publikuar nga Shtëpia Botuese “Filozofia Urbane”.

Ky libër është i zhanrit dramë dhe është publikuar në formatet elektronike PDF dhe EPUB të përshtatshëm për tu lexuar në kompjuter, në tableta si IPAD, por edhe në telefona me platformë iOS apo Android. Shtëpia Botuese “Filozofia Urbane” synon të specializohet në publikimin e librave elektronikë.

Sistemi i ISBN-së u zhvillua në kohën kur kompjuterët u bënë të rëndësishëm dhe të domosdoshëm në botë. Një numër i tillë ndërkombëtar ishte zgjidhje ideale në kohën e kompjuterizimit. Kështu, për nevoja të ndryshme në procesin e qarkullimit të librit, në vend që të bëhen përshkrime të gjata bibliografike, është i mjaftueshëm numri me vetëm disa shifra.

Sistemi i ISBN-së (Numri Standard Ndërkombëtar i Librit) në nivel ndërkombëtar ka filluar të funksionojë në fillim të vitit 1970. Ky sistem është zhvilluar dhe vijon të zhvillohet, të ruhet dhe të koordinohet vite me radhë nga Agjencia Ndërkombëtare e ISBN-së.

Rreth 160 vende të botës janë të integruara në mënyrë aktive në sistemin e ISBN-së, mes tyre vendeve, që nga viti 2001, gjendet edhe Kosova.

Agjencia Kombëtare e ISBN-së funksionon brenda Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës. Ajo përkrah në mënyrë të vazhdueshme botuesit e Kosovës për integrimin e tyre në sistemin e ISBN-së dhe pajisjen e botimeve të tyre me këtë numër. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)