Plani Aksionar, me propozime, vazhdojnë komunikimin midis Maqedonisë dhe Bullgarisë në një përpjekje për të çuar procesin përpara, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Sipas shkrimeve të “Euroactiv” me qendër në Bruksel, Bullgaria praktikisht ka paraqitur planin e saj të Aksionar dhe kështu, siç thekson, po përpiqet të ulë tensionin midis dy vendeve.

Sipas burimeve diplomatike, propozimet e Sofjes kanë të bëjnë me hekurudhat, rrugët, investimet nga ndërmarrjet bullgare në Maqedoni, si dhe hapjen e kampuseve në universitetet bullgare. Plani përfshinte gjithashtu seksione për librat shkollorë të historisë.

Pas takimit me Zakharieva, Buçkovski tha se në periudhën e ardhshme grupi i punës do të shqyrtojë komentet nga Bullgaria dhe do të ndërtohet një pozicion i qartë. Ai thotë se roli i tij si përfaqësues special rrjedh nga përpjekjet e Qeverisë së Maqedonisë për të arritur një zgjidhje të mosmarrëveshjes bilaterale me Bullgarinë dhe kështu të heqë pengesat për fillimin e negociatave midis vendit tonë dhe BE.

“Në këtë kontekst, secili nga komunikimet e mia zyrtare me Sofjen është në funksion të Planit Aksionar të propozuar nga ne, i cili përmban hapa konkretë në fushën e lidhjes përmes Korridorit 8, bashkëpunimit në arsim, energji, kulturë, ekonomi, shoqëri informatike. E gjithë kjo duhet të krijojë besim midis kombeve, qeverive dhe shteteve. Pavarësisht nga intensiteti i udhëtimeve dhe takimeve të mia, është e qartë interesi i të dy palëve të mos lejojnë ngrirjen e marrëdhënieve ose komunikimit vetëm përmes mediave ose ndërmjetësve. Afërsia jonë si dy kombe dhe dy vende me momente të përbashkëta nga e kaluara dhe pikëpamje të përbashkëta mbi historinë tregon se të dy palët duhet të ndërmarrin hapa për të gjetur një zgjidhje”, tha Buçkovski për AIM./Telegrafi/