Kryesuesi i OSBE-së, Bujar Osmani, sot në Bruksel para Këshillit të Atlantikut të Veriut të NATO-s, prezantoi Programin e Maqedonisë së Veriut si kryesuese e OSBE-së në vitin 2023, thuhet në njoftimin e MPJ-së.

Para Këshillit të kryesuar nga zv. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Mirçea Xhoana, Osmani theksoi rëndësinë e rolit të NATO-s dhe OSBE-së në arkitekturën evropiane të sigurisë dhe prezantoi vizionin e Maqedonisë së Veriut si kryesuese e OSBE-së.

Ai theksoi se fokusi i presidencës do të jetë te njerëzit, ashtu si dhe te vlerat dhe parimet e OSBE-së që u shkelën nga agresioni rus ndaj Ukrainës.

Reklama

“Agresioni i Federatës Ruse ndaj Ukrainës ka tronditur shtyllat e sigurisë sonë”, theksoi Osmani, duke shtuar se Ukraina do të mbetet prioritet kryesor dhe çështje kyçe e sigurisë.

Reklama

Në fjalën e tij, shtojnë nga MPJ, Osmani përmendi rolin e dy organizatave në promovimin e kontrollit të armëve dhe ndërtimit të besimit dhe masave të sigurisë.

“Të dyja organizatat duhet të luajnë rolin e tyre kur bëhet fjalë për mbështetjen e Ukrainës, por edhe vendeve të tjera pjesëmarrëse ose partnerëve. Ata i kanë mjetet dhe mekanizmat e nevojshëm për të kontribuar për siguri dhe stabilitet më të madh”, theksoi Osmani.

Para Këshillit të Atlantikut të Veriut të NATO-s, Osmani përmendi edhe situata të tjera krize në rajonin e OSBE-së, duke theksuar se Azia Qendrore dhe rajoni i Evropës Juglindore do të mbeten poashtu në fokus. Ai paralajmëroi forcimin e misioneve të OSBE-së në terren dhe mbështetje për praninë e përgjithshme në terren.

Reklama
Reklama

Në krye të listës së prioriteteve të Maqedonisë së Veriut si kryesues me OSBE-në, Osmani ka vënë në dukje luftën kundër korrupsionit dhe promovimin e qeverisjes së mirë, duke thënë se paraqet një “sëmundje” të përbashkët, që kërcënon zhvillimin demokratik dhe socio-ekonomik.

Ai njoftoi se Organizata do t’i përkushtohet mbështetjes së të drejtave themelore të njeriut dhe promovimit të tolerancës dhe mosdiskriminimit, si parakushte për sigurinë e përgjithshme.

Nga MPJ theksojnë se kryesuesi i OSBE-së Osmani theksoi rëndësinë e bashkëpunimit ndërmjet OSBE-së dhe NATO-s.

“Më vjen shumë mirë që Koncepti Strategjik i miratuar vitin e kaluar në Madrid, i cili tregon qartë se NATO-ja synon të forcojë ‘koordinimin dhe bashkëpunimin’ tonë të përbashkët. Si Kryesues i OSBE-së, jam i bindur se të gjithë mund të përfitojmë nga ky bashkëpunim, sepse po punojmë që të kontribuojmë në proceset e sigurisë dhe stabilitetit në Evropë dhe në botë”, tha Osmani./Telegrafi/

Reklama