Puna nga shtëpia është bërë normale për shumë prej nesh për shkak të pandemisë COVID-19.

Ndërsa disa janë përpjekur të përshtaten me këtë mënyrë të re të punës, të tjerët kanë arritur të kuptojnë mirë se kërkesat e tyre për punë mund të plotësohen nga kudo dhe kanë filluar të shqyrtojnë mundësitë e tyre, raporton CNN.

Si rezultat, një numër destinacionesh ekzotike që kanë parë të zvogëlohen të ardhurat nga turizmi gjatë muajve të fundit, po e përdorin situatën në avantazhin e tyre duke ofruar viza të zgjatura për punëtorët e largët në një përpjekje për të injektuar para në ekonomitë e tyre, transmeton Telegrafi.

Më poshtë janë pesë vendet më tërheqëse që konkurrojnë aktualisht për punëtorët në distancë.

Anguilla

E njohur për shkëmbinjtë e saj koralesh dhe plazhet e spikatura, Anguilla është një vend mahnitës për të vizituar dhe falë një iniciative të re, punëtorët në largësi tani kanë mundësinë të jetojnë dhe të punojnë në ishullin e Karaibeve prej 56 kilometra katror.

Territori Britanik po ofron viza të zgjatura në një përpjekje për të joshur “nomadët dixhitalë”.

Sipas Bordit Turistik të Anguilës, aplikantët e suksesshëm do të lejohen të kalojnë midis tre muajsh dhe një viti në vend, transmeton Telegrafi.

Ndërsa çdokush mund të aplikojë, Anguilla, e cila ka regjistruar vetëm tre raste me COVID-19 dhe pa fatalitet, po u jep përparësi atyre nga vendet që vlerësohen “me rrezik të ulët” – ku “përhapja” e coronavirusit është më pak se 0.2 për qind.

Aplikimet aktualisht po pranohen nga ata që planifikojnë të arrijnë në ishull deri më 31 tetor, ndërsa ata që shpresojnë të mbërrijnë pas kësaj date mund të aplikojnë në fund të shtatorit.

Tarifa, e cila mbulon dy teste COVID-19, si dhe një leje dixhitale të punës, është 1.000 dollarë për individët që qëndrojnë nën tre muaj ose 2.000 dollarë për ata që qëndrojnë midis tre muajve dhe një viti.

Një familje prej katër anëtarësh që qëndrojnë nën tre muaj do të duhet të paguajnë një tarifë 1,500, e cila rritet në 3,000 nëse planifikojnë të jenë në ishull midis tre dhe 12 muajsh.

Aruba

Aruba po ofron gjithashtu veten si një strehë për ata që aktualisht punojnë nga shtëpia. Sidoqoftë, programi i tij “Një punë e lumtur” u drejtohet posaçërisht udhëtarëve amerikanë.

I hapur për këdo me një pasaportë të vlefshme amerikane, programi i sapo nisur lejon punëtorët të jetojnë dhe punojnë në Aruba për deri në 90 ditë, ndërsa ofron tarifa speciale në një sërë hotelesh dhe vendpushimesh, me përfitime të tilla si Wi-Fi falas dhe të gjitha- vakte gjithëpërfshirëse, koncesione dhe shtesa eksperimentale.

Megjithëse nuk ka një tarifë për programin, i cili synon të “gjenerojë të ardhura për bizneset arubane dhe të ndihmojë në rritjen e ekonomisë lokale”, kandidatët duhet të rezervojnë një nga paketat e akomodimit për një minimum prej shtatë ditësh në mënyrë që të kualifikohen. Renaissance Aruba Resort & Casino, Hilton Aruba Caribbean Resort & Casino dhe Ritz-Carlton, Aruba janë ndër akomodimet pjesëmarrëse, transmeton Telegrafi.

Aplikantët gjithashtu duhet të punësohen nga një kompani ose të regjistrohen si të vetëpunësuar në vendin e tyre të lindjes dhe nuk lejohen të japin shërbime dhe të marrin të ardhura nga ndonjë kompani apo individ aruban pa një leje shtesë pune ose biznesi.

Sidoqoftë, ata nuk do të jenë të detyruar të paguajnë tatimin mbi të ardhurat në Aruba. Vizitorët në Aruba duhet t’i përmbahen kërkesave të hyrjes për COVID-19, të tilla si blerja e Aruba Visitors Insurance, e cila kushton rreth 15 dollarë për person çdo ditë.

Programi ka marrë një përgjigje të fortë që nga fillimi i tij, sipas një zëdhënësi të Autoritetit të Turizmit në Aruba.

Barbados

Barbados ishte një nga destinacionet e para të Karaibeve që filloi një program tërheqës për punëtorët në distancë pas epidemisë.

“Vula e Mirëseardhjes 12-mujore Barbados”, e publikuar përsëri në korrik, u ofron udhëtarëve mundësinë për të transferuar zyrën e tyre të shtëpisë në ishullin e bukur për deri në një vit.

“COVID-19 ka ndryshuar panoramën globale të biznesit ndërsa një numër më i madh njerëzish vazhdojnë të punojnë nga shtëpia”, tha kryeministri i Barbadosit, Mia Amor Mottley.

“Me këtë vizë të re, ne mund t’u sigurojmë punëtorëve një mundësi për të kaluar 12 muajt e ardhshëm duke punuar në distancë nga parajsa, këtu në Barbados”, pohoi ai, transmeton Telegrafi.

Programi ka për qëllim “cilindo që puna e të cilit është e pavarur nga vendndodhja” dhe aplikantët kanë mundësinë të zhvendosen me familjen e tyre.

Aplikantët e interesuar do të duhet të plotësojnë një formular aplikimi në internet dhe të sigurojnë dëshmi të punësimit, si dhe një deklaratë të ardhurash prej të paktën 50 mijë dollarësh në vit për periudhën që ata bazohen në ishull.

Ekziston një tarifë e pakthyeshme prej 2,000 dollarësh për individët ose 3,000 dollarësh për familjet, e cila paguhet pasi aprovohet aplikimi.

Ata që pranohen nuk do të jenë përgjegjës për Tatimin mbi të Ardhurat në Barbados dhe punëtorët që dëshirojnë të qëndrojnë më gjatë se 12 muaj mund të aplikojnë për rinovim.

Bermuda

Bermuda po shpreson gjithashtu të bindë punëtorët e largët të transferojnë zyrën e tyre të shtëpisë në brigjet e saj mahnitëse.

Programi “Një vit Certifikimi i banimit” lejon udhëtarët të lëvizin në territorin e vetëqeverisur britanik, i njohur për plazhet me rërë dhe ujërat e pastra, për të punuar në distancë gjatë një viti, ndërsa ata që kanë familje, lejohen që fëmijët t’i regjistrojnë në ishull.

Sipas një deklarate nga kryeministri i Bermudas, David Burt, skema është e hapur për “drejtuesit e largët, sipërmarrësit e vetëpunësuar dhe studentët e angazhuar në mësimin në distancë”, transmeton Telegrafi.

“Nuk keni nevojë të bllokoheni në banesën tuaj në një qytet të populluar me kufizimet shoqëruese dhe rrezikun e lartë të infeksionit; ejani kaloni vitin me ne duke punuar ose koduar në ujë”.

Që nga 16 shtatori, qeveria e Bermudës mori 362 kërkesa, me 172 të miratuara tashmë sipas një zëdhënësi nga Autoriteti i Turizmit të Bermudës. Tarifa e aplikimit është 263 dollarë. /Telegrafi/