0Shares

Kolla e madhe është një nga shkaktarët kryesorë të rasteve aspak të nevojshme të fëmijëve dhe foshnjave në mbarë botën. Vdekshmëria nga kjo sëmundje në masë të madhe do të mund të parandalohej përmes vaksinimit.

Kolla e madhe fillon me simptomat ngjashme me atë të ftohjes, por Lara Misegades, nga Qendra për kontroll dhe sëmundje, thotë: "Kolla e madhe është sëmundje infektuese e organeve të frymëmarrjes. Ajo shkaktohet nga bakteri që nxit kollë të fortë dhe mund të zgjatë deri në dhjetë javë".

Nga kjo kollë mund të fëmijët e vegjël por edhe për të moshuarit. Vaksina mund ta parandalojë sëmundjen. Vaksina merret në një seri prej katër injeksioneve gjatë fëmijërisë së hershme dhe një injeksion para se të shkojnë në shkollë. Kjo është një sëmundje që në fakt adoleshentët dhe të rriturit e bartin te porsalindurit.
/Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)