Presidenti francez, Emmanuel Macron dhe homologu amerikan, Joe Biden kanë mbajtur një konferencë për shtyp pas takimit në Shtëpinë e Bardhë.

Reklama

Macron ka folur rreth pushtimit rus të Ukrainës duke thënë se do të mbrohet sovraniteti dhe integriteti territorial i saj, raporton cnn.

“Më lejoni të them vetëm se dy kombet tona janë krijuar nga vlera dhe një histori. Ajo që është në rrezik në Ukrainë tani është shumë larg nga këtu, në një vend të vogël, diku në Evropë. Por bëhet fjalë për vlerat tona. Bëhet fjalë për parimet tona. Dhe bëhet fjalë për atë që kemi rënë dakord së bashku në Kartën e OKB-së, për mbrojtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial. Kjo është arsyeja pse unë besoj se mbështetja e fuqishme e SHBA-së për Ukrainën në atë kohë është shumë e rëndësishme, jo vetëm për ukrainasit, por edhe për evropianët, por për stabilitetin e botës sonë sot”, tha ai.

Reklama
Reklama

“Nëse mendojmë se mund të braktisim një vend dhe të braktisim respektimin e plotë të këtyre parimeve, do të thotë se nuk ka stabilitet të mundshëm në këtë botë. Mendoj se është e rëndësishme të të kem kaq shumë të përkushtuar. Ne do të ndjekim mbështetjen tonë. Ne kemi rritur mbështetjen tonë ushtarake, mbështetjen tonë humanitare dhe mbështetjen tonë ekonomike”, pohoi i pari i shtetit francez.

Ai vazhdon duke shtuar se nuk do të përpiqet të forcojë qeverinë në Kiev për të rënë dakord për një zgjidhje me të cilën ata janë të pakënaqur.

“Ne kurrë nuk do t’i nxisim ukrainasit të bëjnë një kompromis që nuk do të jetë kurrë i pranueshëm për ta. Ata janë kaq të guximshëm dhe mbrojnë pikërisht jetën e tyre, kombet dhe parimet tona. Nuk do të ndërtojë kurrë një paqe të qëndrueshme nëse duam një paqe të qëndrueshme. Ne duhet të respektojmë ukrainasit për të vendosur momentin dhe kushtet me të cilat ata do të negociojnë territorin dhe të ardhmen e tyre”, tha francezi. /Telegrafi/

Reklama