Këto dy gjëra mund të përmirësojnë efektivitetin e vaksinës dhe të forcojnë përgjigjen imune

Një studim i ri shkencor zbulon se kushdo që dëshiron të vaksinohet kundër coronavirusit duhet të bëjë dy gjëra para vaksinimit, të cilat gjoja mund të përmirësojnë efektivitetin e tij, shkruan Bestlifeonline, përcjell Telegrafi.

Ky studim, i cili duhet të botohet në Perspectives on Psychological Science, tregon se dy gjendje shumë të zakonshme sot, stresi dhe depresioni, mund ta zvogëlojnë përgjigjen imune ndaj vaksinës së coronavirusit dhe të çojnë në zvogëlimin e imunitetit ndaj virusit.

Nga ana tjetër, ekspertët nga Universiteti Ohio, i cili zhvilloi studimin, zbuluan se ekzistojnë dy aktivitete që mund të rrisin përgjigjen imune, madje edhe te njerëzit që vuajnë nga depresioni dhe stresi kronik, pa përgjigjja është gjumi dhe ushtrimi.

“Po, është e mundur të bësh disa gjëra të thjeshta dhe të përmirësosh efektivitetin fillestar të vaksinës,” shpjegon Janice Kiecolt-Glaser, një nga autorët e studimit dhe drejtoresha e Institutit të Universitetit të Ohio për terapi biheviorale të sjelljes.

Autorët e studimit rekomandojnë që kushdo që planifikon të vaksinohet duhet të bëjë një përpjekje për t’i siguruar vetes një gjumë të mjaftueshëm cilësor para vaksinimit, si dhe të kënaqet me ndonjë aktivitet të fuqishëm fizik 24 orë para se të marrë vaksinën.

“Gjumi i mirë shoqërohet me gjenerimin e një përgjigje të suksesshme ndaj vaksinave të tjera, përfshirë atë për gripin, por edhe për hepatitin A dhe B”, pohon Dr. Spencer Kroll, një specialist në mjekësinë e brendshme.

“Nga ana tjetër, gjumi i pamjaftueshëm mund të çojë në lëkundje në procesin imunitar, gjë që është e rëndësishme për prodhimin e antitrupave”, shpjegon Kroll.

Aktiviteti fizik në periudhën para vaksinimit mund të ndihmojë në forcimin e imunitetit tuaj pas vaksinimit, pohon mjeku.

“Rivendosja e një jetese të shëndetshme, e cila përfshin ushtrime kardio, zgjedhje të mira ushqimi dhe më shumë gjumë, ndihmon pacientët të ndërtojnë një përgjigje më të mirë imune kur bëhet fjalë për të luftuar infeksionin coronavirus dhe kur bëhet fjalë për përgjigjen imune ndaj vaksinimit”, shpjegon Kroll. /Telegrafi/