Kryeministri Albin Kurti në pritjen që ka bërë ambasada e Shqipërisë për nder të Ditës së Flamurit ka qenë i rezervuar sa i përket bashkimit kombëtar, derisa ka thënë se shqiptarët do të integrohen në vlerat e demokracisë perëndimore.

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Kosovë, në shënim të Ditës së Flamurit, ka organizuar pritje për mysafirët.

Në ceremoni ishte i pranishëm edhe kryeministri i Kosovës Albin Kurti.

Në fjalimin e tij para të pranishmëve Kurti 28 Nëntorin e ka quajtur ditën më të madhe, ditën e pavarësisë së shqiptarëve dhe themelimit të shtetit shqiptar

“Sot, kjo është data më e madhe e shqiptarëve si datë e themelimit të shtetit të kombit, andaj na shërben si datë e perceptimit të thellë. Ne duhet ta shohim dhe dëgjojmë atdheun e Ismail bej Vlorës dhe Isa Boletinit, siç ata e shihnin dhe e ndjenin atë ditë. Ata deklaruan një shtet të cilin një vit më vonë fuqitë e mëdha do ta copëtonin nën presionin e perandorisë ruse dhe fuqive të vogla ballkanike”.

Reklama
Reklama

Kurti ka thënë se ne nuk jemi popull historik i llojit pushtues, por jemi popull historik i llojit çlirimtar.

“Ne jemi një popull historik, por jo popull historik i llojit pushtues. Sot mbajmë mbi shpinën e kombit rezultatet e epokës së pushtimeve dhe konferencave të territoreve. Por ndërgjegjja jonë nuk u ndrydh edhe kur kampi ideologjik na përfshiu dhe u përpoq të na e rrudhte vetëdijen. Muret i ngre pushtimi dhe i mban gjallë frika. Është e sigurt se muret e perandorive, muret e ideologjive, muret e pushtimeve bien kur mbahet gjallë vetëdija”.

Kurti thotë se me marrëveshje ndërshtetërore po vëmë në zbatim parimet e shoqërive sociale dhe liberale demokratike.

Reklama

“Ne do t’i japim siguri e paqe Ballkanit dhe Evropës nëse integrohemi sipas vështrimit të Ismail Vlorës dhe bashkëfirmëtarëve të tij. Nëse Kosova mbërrin synimin e saj të anëtarësimit në NATO dhe në Bashkimin Evropian, shqiptarët do të jenë edhe më të integruar në vlerat e demokracisë perëndimore. Sepse ne besojmë në këto vlera, por për këtë arsye duhet të jemi më të zëshëm, më të njëzëshëm. Çdo 28 Nëntor duhet të masim bashkërisht cilësinë dhe forcën e këtij zëri”.

Reklama

“Si popull historik i drejtë, ne e kemi një maksimë që prej Rilindjes së Sami Frashërit: një shtet që nuk e respekton përmasën e vet kombëtare, nuk mund ta sigurojë lulëzimin e vet shoqëror. Kjo maksimë duhet të jetë vazhdimisht në qendër të integrimit tonë shqiptar dhe të integrimit evropian e euroatlantik”, ka deklaruar mes tjerash Kurti./Telegrafi/

Reklama