Anëtarët e BE-së janë afër arritjes së marrëveshjes për një kufi prej 60 dollarësh për fuçi për naftën ruse, thanë diplomatët të enjten.

Reklama

Evropa do të fillojë të zbatojë një embargo ndaj dërgesave ruse të papërpunuara nga e hëna, kështu që kufiri i çmimit do të zbatohet për naftën e eksportuar nga Moska në portet anembanë botës.

Do të merren masa për të parandaluar cisternat që të dërgojnë naftën ruse të shitur mbi këtë çmim, për shembull duke refuzuar të lejojnë siguruesit britanikë dhe të BE-së të mbulojnë anijet dhe dërgesat, raporton theguardian.

BE-ja ishte tashmë në marrëveshje me Uashingtonin për kufizimin e çmimit që klientët perëndimorë paguajnë për naftën e Rusisë, për të parandaluar që Moska të përfitonte nga rritja e çmimeve të shkaktuar nga lufta e saj kundër Ukrainës.

Reklama
Reklama

Komisioni Evropian kishte sugjeruar tavanin së bashku me një urdhër që nëse çmimi i tregtimit të naftës bie nën 60 dollarë, atëherë kufiri do të ulet derisa të jetë 5 për qind më i ulët se tregu.

Polonia kishte kërkuar që ai të ishte edhe më i ulët në 30 dollarë. /Telegrafi/