Ushtria ruse mund të përpiqet të nis një ofensivë të madhe në Ukrainën lindore “brenda një afati kohor dhe me siguri pa fuqi të mjaftueshme luftarake”, njoftoi sot Instituti Amerikan i Sigurisë dhe Mbrojtjes për Studimin e Luftës (ISW).

Parashikime të ngjashme u publikuan së fundmi nga Ministria Britanike e Mbrojtjes, raporton skynews.

ISW deklaron se një ofensivë e madhe ruse që synon arritjen e kufijve perëndimorë të rajonit të Donetskut është parashikuar për disa javë, por forcat ruse po bëjnë përparim shumë të ngadaltë deri më tani.

Instituti thotë se sezona e ardhshme, më mirë e njohur si “sezona e baltës”, në të cilin bora shkrihet dhe krijon kushte me baltë në dhe jashtë rrugëve në të gjithë Ukrainën, mund të ngadalësojë më tej çdo përparim të rëndësishëm nga forcat ruse.

Reklama
Reklama

Ata kujtojnë se përparimi i ngadaltë nuk është e vetmja gjë që mund të hidhërojë komandën ushtarake ruse. Ata theksojnë se blogerët ushtarakë rusë kanë shprehur vazhdimisht shqetësimin për “pamundësinë e mbajtjes së përparimit të shpejtë ofensivë në drejtime të shumta brenda kornizës kohore”.

“Një bloger i shquar ushtarak paralajmëroi se forcat ruse nuk duhet të bien në grackën e nisjes së operacioneve të shumta sulmuese si në pranverën e vitit 2022, por duhet të përqendrohen në një përparim gradual”, thotë ISW dhe kujton se i njëjti bloger publikoi gjithashtu se si ” Dobësimi Forcat ukrainase duhet të jenë prioritet përpara se të nisin një sulm të ri”. /Telegrafi/