Raporti më i fundit nga Instituti Mbretëror i Shërbimeve të Bashkuara, një institut kërkimor që merret me çështjet e mbrojtjes dhe sigurisë, sugjeron se ukrainasit kanë mashtruar me sukses ushtarët rusë që nga fillimi i pushtimit. Pretendohet se qëllimi i taktikave ukrainase është të mashtrojë trupat ruse që mbështeten në harta të vjetruara dhe lista të pasakta të objektivave ushtarake.

Reklama

Një analizë e grupeve të ekspertëve tregon se ushtarët rusë po shpërdoronin municione në objektiva të rreme. Raporti përmban dëshmitë e personave të rangut të lartë në ushtrinë ukrainase dhe tregon për mangësitë kryesore të ushtrisë ruse, siç është struktura e ngurtë komanduese. Thuhet gjithashtu se rusët kanë krijuar një zakon për të përsëritur gabimet.

Reklama

Një rast i tillë është theksuar kur forcat ukrainase kamufluan bazën e tyre ajrore duke përdorur fotografi të hangarëve të shkatërruar. Ata i printuan fotot në fletë të mëdha që më pas u tërhoqën mbi aeroplan. Për rusët ishte e paqartë se si do të ngriheshin ukrainasit nga bazat ajrore të supozuara të shkatërruara, kështu që ata supozuan se kishin ndërtuar komplekse komplekse nëntokësore që u mundësonin atyre të ngriheshin.

Reklama

Zjarri miqësor është identifikuar si një nga problemet më të mëdha që minon përpjekjet ushtarake të Kremlinit. Pretendohet se artileria ruse synonte trupat e saj për shkak të mungesës së komunikimit. Po kështu, mbrojtja ajrore shënjestroi aeroplanët e tyre, ndërsa Sistemi Elektronik i Kundërmasave Hibni, i cili duhet të mbronte pilotët rusë, në vend të kësaj bllokoi avionët e tyre.

Reklama

Autorët e raportit pohojnë se pengesat kryesore për përparimin rus janë zjarri miqësor dhe mënyra në të cilën trupat ruse mashtrohen lehtësisht nga ukrainasit. “Vëllavrasja ishte një problem i përhapur për forcat ruse gjatë pushtimit të Ukrainës”, thuhet në raport, shkruan thetimes.

Me sa duket, në fillim të luftës, ushtarët rusë as nuk e dinin saktësisht se ku ndodheshin sepse përdornin harta të vjetruara dhe disa qytete nuk ekzistonin fare kur u bënë ato harta. Megjithatë, think tank paralajmëron se pavarësisht nga gabimet që rusët bëjnë vazhdimisht, duhet të jeni të kujdesshëm për shkak të burimeve të Kremlinit dhe mobilizimit të mundshëm të mëtejshëm.

Reklama
Reklama

“Ekziston një perceptim se forcat e armatosura të Federatës Ruse janë sistematikisht të paaftë, të korruptuara në mënyrë të pariparueshme, se armët e tyre janë joefektive dhe jo të besueshme dhe se forcat nuk mund të përshtaten. Ky tregim është i rrezikshëm sepse është i pasaktë, por edhe sepse inkurajon optimizëm jokritik”, përfundojnë ata në raport. /Telegrafi/