Ballkani Perëndimor është një nga fushat e interesit të Rusisë, e cila mund të kundërshtohet me veprime të përbashkëta me partnerët ndërkombëtarë, tha presidenti i Malit të Zi dhe lideri i Partisë Demokratike të Socialistëve, Milo Gjukanoviq, në kongresin e Internacionales Socialiste në Madrid.

Reklama

Ai tha se “ne jetojmë në një kohë kur marrëdhëniet ndërkombëtare dhe politikat e sigurisë janë në korrelacionin më të lartë në historinë e fundit”, dhe se multilateralizmi është mekanizmi më i mirë për ruajtjen e paqes, forcimin e demokracisë, mbrojtjen kundër kërcënimeve klimatike, krizës energjetike, shëndetësisë, ekzistencës. dhe pasiguritë financiare që shqetësojnë të gjithë botën.

Reklama

Jemi dëshmitarë të fazës fillestare të vendosjes së një rendi të ri botëror, në të cilin disa lojtarë të vjetër janë sërish aktivë dhe të dhunshëm, gjë që na paralajmëron me zë të lartë se nuk duhet të tolerojmë më ngritjen e ksenofobisë, nacionalizmit dhe ideve të krahut të djathtë, thekson Gjukanoviq, raporton rtcg.

Reklama

“Mali i Zi është në fokusin e atyre që nuk janë dakord me pavarësinë e tij, anëtarësimin në NATO dhe rolin udhëheqës në integrimin evropian, ndaj duan të pengojnë kursin properëndimor të vendit”, deklaroi ai.

Ballkani është ende skena e interesave gjeopolitike konfliktuale, si rezultat i së cilës është ngadalësuar integrimi i tij në mjedisin natyror evropian, minohet besimi dhe zvarritet adoptimi i vlerave evropiane, shtoi presidenti.

Reklama

Ai theksoi se Mali i Zi ende përballet me ndikimin e palëve të treta, nga të cilat mbrohet, ndër të tjera, edhe me mbështetjen e partnerëve të NATO-s.

“Në këtë prinë Moska, e cila sot përmes partive të djathta në vendin tonë dëshiron të destabilizojë deri në fund situatën politike dhe sociale”, theksoi Gjukanoviq dhe tha se partitë e djathta po i zbatojnë me vetëdije idetë e djathtës pro-ruse, duke penguar procesin e afrimit me Bashkimin Evropian. /Telegrafi/

Reklama