Nëse veç jeni adhurues të ujit tonik, atëherë ky artikull është i duhuri për ju!

Çfarë është uji tonik?

Uji tonik është një pije e butë e gazuar në të cilën tretet quinina. Sidoqoftë, shumica e ujit tonik sot përmban më pak quininë dhe përdoret kryesisht për aromën e tij. Si rezultat i përmbajtjes së ulët të quininës, është më pak i hidhur, dhe gjithashtu ëmbëlsohet shpesh me shurup misri, me fruktozë të lartë ose sheqer. Uji tonik i stilit tradicional me pak më shumë quinine se ujë dhe të gazuar është më pak i zakonshëm, por mund të preferohet nga ata që dëshirojnë aromën e hidhur dhe si mikser në koktej të ndryshëm.

Kush e zbuloi ujin tonik?

Ende nuk dihet saktësisht se kush e nxori për herë të parë quininen nga lëvorja e pemës, por quinina e parë e pastër u ekstraktua me shumë mundësi në bazë të formulës së krijuar nga dy farmacistët francezë Pierre Joseph Pelletier dhe Joseph Bienaimé Caventou në vitin 1820.

A shkëlqen uji tonik nën rrezet UV?

Në mesin e 25 alkaloideve që gjenden në lëvoren e pemës cinchona quinina është më e rëndësishmja, e cila është si një pluhur i bardhë, pa aromë dhe shkëlqen nën rrezet UV.

Trupi jonë mbështetet në ujë për të funksionuar dhe nëse po kërkoni një pije për t’u freskuar zgjedhni ujin tonik Coop me -30% sheqer dhe pa konservues.

E kur jemi tek ky lloj uji nuk bën pa u përmend edhe uji tonik Schweppes i cili njihet si pije legjendare, bazuar në formulën origjinale të Jacob Schweppe, me shije quinine dhe 100%  natyrale, e po të njëjtit lloj mund ta gjeni edhe pa sheqer, Schweppes Zero ju dhuron freskinë e vërtetë.

Uji tonik është ideal për ditët e nxehta verore të cilin mund ta gjeni në rrjetin e marketeve ku gjithmonë sjellin pije unike – Super Viva.