Pushtimi rus i Ukrainës është ndjerë në mbarë botën, por pak vende janë prekur aq rëndë sa Moldavia.

Reklama

Kombi i vogël i Evropës Lindore ndodhet në kufirin perëndimor të Ukrainës dhe fillimisht pranoi më shumë refugjatë për person se çdo vend tjetër.

Inflacioni këtu shkon në më shumë se 30 për qind, kryesisht për shkak të kostos spirale të energjisë dhe ushqimit. Ndikimet këtu, megjithatë, janë më të komplikuara se diku tjetër, raporton bbc.

Gjatë epokës sovjetike, vendet ishin të lidhura së bashku jo vetëm nga politika, por nga infrastruktura. Linjat e energjisë dhe tubacionet e gazit u kaluan qëllimisht përtej kufijve, një përpjekje për të lidhur BRSS së bashku.

Reklama

Kjo e ka lënë Moldavinë pothuajse në mënyrë unike të ekspozuar ndaj sulmeve ndaj infrastrukturës energjetike të Ukrainës; një sulm me raketa në Odesa mund ta zhysë në errësirë kryeqytetin e Moldavisë, Kishinau.

Reklama

Zëvendëskryeministri i vendit ka paralajmëruar njerëzit që të përgatiten për ditët e ndërprerjeve të energjisë elektrike.

E takova Andrei Spinun në ministrinë e tij të errësuar – qeveria thotë se kursimi i energjisë është mënyra më e mirë për të hequr kërcënimin e shantazhit të energjisë ruse, sepse kjo është pikërisht ajo që ata thonë se po përballen.

Ai më tha se vendi i tij po përballej me një “luftë hibride”, të zhvilluar nga Moska dhe përfaqësuesit e saj lokalë. Rusia është përpjekur të ushtrojë presion mbi qeverinë në Kishinau, në një përpjekje për të dobësuar mbështetjen e saj për Ukrainën dhe për të prishur përpjekjet e tyre për të shkuar drejt BE-së.

Reklama

Në përgjithësi, ky presion ka ardhur në formën e rritjes së çmimeve. Sot, ata kanë frikë se raketat ruse mund ta bëjnë atë edhe më të menjëhershme. /Telegrafi/

Reklama