0Shares

Një studim i ri sfidon supozimin se një furçë e vjetër dhëmbësh mund të prodhojë mikrobe që shkaktojnë sëmundje.

Një ekip i ekspertëve në Universitetin e Teksasit në degën mjekësore ishin në gjendje për të gjetur ndonjë mikrob ‘strep’ në më shumë se një duzinë të furçave të dhëmbëve të përdorura nga fëmijët me fyt ‘strep’. Megjithatë, hulumtuesit kanë gjetur mikrobet potencialisht të dëmshme në dy furça të reja të dhëmbëve jashtë nga paketa e studimit.

Sipas gjetjeve të ekipit të Shepard, teste të dhëmbëve nga më shumë se 40 fëmijë treguan vetëm një furçë të kontaminuar me Streptokoku i grupit A, baktere që shkakton fyt ‘strep’. Kjo furçë dhëmbësh erdhi nga një fëmijë i cili nuk kanë fyt ‘strep’, tha ai.

Rastësisht, asnjë e furçë nga 16 fëmijët të cilët kanë fyt strep nuk kishte prodhuar baktere. Subjektet e testimit që fërkuan dhëmbët për një minutë, pa përdorur pastë dhëmbësh. Furçat e dhëmbëve të tyre janë ruajtur më pas në një qese sterile për testim.
“Ky studim mbështet se është ndoshta i panevojshëm për të hedhur furçën e dhëmbëve pas një diagnozë të fyt,” tha Dr Judith Rowen, një specialist pediatër dhe strep në UTMB i cili ka punuar në këtë studim, NBC.

Një nga surprizat më të mëdha për studiuesit UTMB ishte kur ata testuar dy furça krejt të reja dhe kontrolluan dhe bakteret që gjenden në to. “Njëra prej tyre rriti aureus, e cila është një formë mjaft të zakonshme e baktereve, ndërsa tjetri rriti disa lloj të bacil, të tilla si embrion E. coli”-, tha ai. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)