Franca do të lejojë njerëzit nën 75 vjeç me probleme shëndetësore ekzistuese të marrin vaksinën kundër COVID-19 të AstraZeneca, tha ministri i shëndetësisë, duke u larguar nga një qëndrim i mëparshëm se vaksina duhet të ishte vetëm për ata nën-65 vjeç.

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, rivlerësimi ka të ngjarë të ndihmojë në përshpejtimin e fushatës së vaksinimit të Francës, të cilën shumë e kanë kritikuar si shumë të ngadaltë.

Që nga e shtuna, 4.55 milionë njerëz kishin marrë të paktën një dozë të vaksinës së AstraZeneca, Pfizer/BioNTech ose Moderna.

Dhe ministri i Shëndetësisë, Olivier Veran, i tha televizionit France 2 se rritja e kufirit të moshës do të mundësonte që 2.5 milionë njerëz të tjerë të vaksinohen në javët e ardhshme.

Ndërkohë njerëzit e moshës 75 vjeç e lart do të vazhdonin të merrnin vetëm vaksinat e Pfizer dhe Moderna, tha Veran.

Ndryshe, kur vaksina e AstraZeneca u miratua për përdorim nga rregullatorët e BE-së këtë vit, Franca dhe vendet e tjera duke përfshirë Gjermaninë, Italinë dhe Austrinë thanë që nuk duhet t’u jepet të moshuarve, duke përmendur mungesën e të dhënave të mjaftueshme.

Por organi më i lartë këshillimor i vendit, Haute Autorite de la Sante, (HAS) kishte thënë në atë kohë që më vonë do të rishikonte pozicionin e tij. /Telegrafi/