Profesoresha Claire Corkhill, eksperte në degradimin e materialit bërthamor nga Universiteti i Sheffield në Britani, ka komentuar situatën e centralit bërthamor në Ukrainë – përkatësisht në Zaporizhzhia, që aktualisht është nën kontrollin e forcave ruse.

Kujtojmë që ditëve të fundit Rusia dhe Ukraina, kanë akuzuar njëra-tjetrën për granatimet përreth zonës së termocentralit më të madh bërthamor në Evropë, transmeton Telegrafi.

“Rreziku i madh në termocentralin bërthamor në Zaporizhzhia është i madh nëse një raketë e godet depon e materialit bërthamor, gjë që do të çonte drejt rrjedhjes së materialit radioaktiv”, ka paralajmëruar profesoresha Corkhill gjatë një interviste dhënë për BBC.

Reklama
Ukrainasit thonë se Rusia po kërcënon se do ta hedhë në erë centralin bërthamor në Zaporizhzhia Ukrainasit thonë se Rusia po kërcënon se do ta hedhë në erë centralin bërthamor në Zaporizhzhia

Ajo theksoi se pasojat nuk do të ishin aq të mëdha dhe të rënda sa zhdukja e lëngut për ftohjen e reaktorit, por sipas saj, gjithsesi do të ishte “jashtëzakonisht e rrezikshme”.

Reklama

“Gjithçka çfarë nevojitet është që një raketë ta bie në vendin e gabuar dhe të krijohet një situatë shumë serioze”, shtoi Corkhill.

Forcat ruse patën marrë nën kontroll centralin bërthamor pak pas fillimisht të pushtimit rus në Ukrainë, duke i detyruar punonjësit ukrainas të vazhdojnë punën atje nën presion.

E prej asaj kohe është rritur frika se presioni mund të ndikojë negativisht në efikasitetin e punës së punonjësve, dhe mënyrën se si mund ta kryejnë punën në këtë central bërthamor.

Reklama
E besuara e Putinit që mburrej se po kënaqet duke vrarë ukrainas, vritet gjatë një aksioni ushtarak – vetura e saj u hodh në erë E besuara e Putinit që mburrej se po kënaqet duke vrarë ukrainas, vritet gjatë një aksioni ushtarak – vetura e saj u hodh në erë

“Nuk është një ambient pune në të cilin do të dëshironit të punonit nën stres të madh”, shtoi Claire Corkhill.

Në anën tjetër, Ukraina ka akuzuar Rusinë gjatë vikendit të kaluar se ka granatuar përreth centralit bërthamor – duke plagosur një punonjës dhe një reaktor është dashur të fiket për arsye të sigurisë. /Telegrafi/

Reklama