Disa njerëz pësojnë një sulm qeshjeje në funerale

Varrimet janë një nga vendet më emocionuese dhe të trishtueshme në të cilat mund të ndodhet një person.

Sidoqoftë, disa njerëz dinë të pësojnë sulm histerik të të qeshurit gjatë një funerali, transmeton Telegrafi.

Shumica i konsiderojnë reagimet e tilla të papërshtatshme ose plotësisht të pandjeshme, por psikologët pohojnë se ka një arsye për këtë, për të cilën nuk ka ndihmë.

Mekanizmi mbrojtës

– E qeshura mund të përkufizohet si një mbrojtje manie, si një lloj strategjie e ballafaqimit me e trishtimin, por në një mënyrë mbrojtëse, për të devijuar vëmendjen nga situata reale, humbja, lëndimi njerëzor dhe fundi i jetës – shpjegon psikologu Abigail San (University College London) për mediat britanike.

A mund të parandalohet e qeshura gjatë varrimit?

– Vini re dhe dalloni atë që po ndodh brenda, monitoroni atë që po ndodh fiziologjikisht brenda jush. Merrni frymë, lëvizni gishtërinjtë tuaj dhe përqendrohuni te këmbët për një moment. Përqendrohuni në diçka që në të vërtetë po ndodh në atë moment, në vend që t’i lini ndjenjat t’ju mposhtin.

Kjo nuk do të thotë që ju të shmangni mendimet ose ndjenjat tuaja, por në të njëjtën kohë ta drejtoni vëmendjen tuaj në më shumë gjëra, të cilat mund ta lehtësojnë situatën për ju – thotë psikologu dhe shton se reagime të tilla janë krejtësisht normale.

– Megjithëse nuk ka asgjë të keqe në ato reagime, ata mund ta interpretojnë atë sjellje si të papërshtatshme, edhe pse bëhet fjalë vetëm për mënyrën e mekanizmit mbrojtjes – përfundoi Dr. San.

/Telegrafi/