Dita Ndërkombëtare e Fëmijës Vajzë festohet çdo vit më 11 tetor, një datë e caktuar nga Kombet e Bashkuara për të nxitur komunitetin global të inkurajojë ndikimet e barazisë gjinore.

Reklama

Këtë vit, OKB i kërkon botës të kapërcejë ndarjen digjitale gjinore që ekziston në aftësi dhe punë të ndryshme – një sfidë me të cilën shoqëria po përballet gjithnjë e më shumë për shkak të pandemisë mbizotëruese të coronavirusit.

“Ndarja digjitale gjinore në lidhjen, pajisjet dhe përdorimin, aftësitë dhe punët është e vërtetë”, tha OKB në një deklaratë zyrtare që detajon rëndësinë e Ditës Ndërkombëtare të Fëmijës Vajzë 2021. “Është një hendek pabarazie dhe përjashtimi në të gjithë brezat që është sfida jonë për të trajtuar nëse revolucioni digjital do të jetë për të gjithë, me të gjithë, nga të gjithë”.

Reklama
Reklama

Dita Ndërkombëtare e Fëmijës Vajzë: Historia

Një plan për një kuadër të duhur të njohjes së të drejtave të vajzave filloi të merrte formë në 1995 në Konferencën Botërore për Gratë në Kinë. Deklarata e Pekinit dhe Platforma për Veprim, e cila u miratua njëzëri nga të gjitha vendet e pranishme, që atëherë u konsiderua si “plani më progresiv ndonjëherë për avancimin e të drejtave të jo vetëm grave, por vajzave”.

Më vonë, më 18 dhjetor 2011, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara (UNGA) shpalli 11 tetorin si Ditën Ndërkombëtare të Fëmijës Vajzë, për të njohur sfidat unike me të cilat përballen vajzat në të gjithë botën, të cilat mund të ndajnë lidhje por edhe të jenë krejtësisht të ndryshme nga sfidat me të cilat përballen gratë.

Reklama
Reklama

Dita Ndërkombëtare e Fëmijës Vajzë: Rëndësia

Vajzat adoleshente kalojnë një fazë jashtëzakonisht të rëndësishme ku mund të fuqizohen me mjetet e duhura për të ndryshuar botën duke siguruar një mënyrë jetese të sigurt, të arsimuar dhe të shëndetshme. Ato kanë potencialin të jenë si vajza e sotme e fuqizuar ashtu edhe punëtorja e së nesërmes, nëna, sipërmarrësja, mentorja, kryefamiljarja ose udhëheqësja politike. Sipas Kombeve të Bashkuara, “Një investim në realizimin e fuqisë së vajzave adoleshente mbron të drejtat e tyre sot dhe premton një të ardhme më të barabartë dhe të begatë, në të cilën gjysma e njerëzimit është një partner i barabartë në zgjidhjen e problemeve të ndryshimeve klimatike, konflikteve politike, rritjes ekonomike dhe qëndrueshmërisë globale”.

Reklama

Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve Vajzë: Si të përfshiheni

Sipas OKB-së, ka më shumë se disa mënyra se si mund të përfshiheni në promovimin e Ditës Ndërkombëtare të Fëmijës Vajzë. Dikush mund të ndajë histori dhe video të vajzave adoleshente frymëzuese të cilat janë ndjekëse të teknologjisë, ndërsa amplifikojnë në mënyrë kolektive thirrjen për veprim për të zgjeruar këto rrugë për çdo vajzë, kudo.

Reklama

Për më tepër, njerëzit gjithashtu mund të bëhen më të vetëdijshëm për mënyrat për të adresuar ndarjen digjitale gjinore dhe të amplifikojnë më tej mjetet për të arritur një ndryshim kuptimplotë dhe të qëndrueshëm në një revolucion digjital. /Telegrafi/