0Shares

Ilir Deda nga KIPRED dhe Vladimir Todoric nga Qendra për Politikë të re në Beograd, kanë diskutuar për emisionin “Most” të Radios Evropa e Lirë për marrëveshjen e arritur të premten e kaluar në Bruksel.

Todoric ka thënë se marrëveshja nuk e tejkalon Pakon e Ahtisaarit, sepse nuk parashikon kompetenca të reja nga ato që i kanë komunat.

“Për mua ky është vetëm një ‘zbukurim’ i Planit të Ahtisaarit i cili ka paraparë status të veçantë për bashkësinë serbe në veri të Kosovës. Bashkësia e komunave serbe nuk do të ketë kompetenca ekzekutive e as kompetencat e saj burimore, por disa kompetenca në drejtësi. As emërimi i komandantëve të policisë nuk bëhet në nivel të bashkësisë por në nivel të komunave” ka thënë Todoric.

Ndërsa Ilir Deda ka thënë se marrëveshja nuk ka lidhje me Planin e Ahtisaarit, transmeton “Express”.

“Ky është fundi i ndërtimit të Kosovës si shoqëri multietnike dhe fillimi i një Kosove që funksionon në bazë të parimit etnik. Serbët tani plotësisht do të qeverisin me veten. Më duhet të them se kjo është një disfatë e BE-së dhe SHBA-ve. Plani çimenton ndarjen etnike dhe në implementimin e tij do të ketë probleme të mëdha”, ka thënë Deda.

Ndërkaq, Todoric ka thënë se Serbia i ka njohur ligjet e Kosovës. “Todoric në mënyrë implicite po. Pasi të nënshkruani marrëveshje ndërkombëtare kjo është njohje edhe pse në tekst thuhet se kjo është në pajtim me ligjin kushtetues”. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)