Vaksina Pfizer/BioNTech kundër COVID-19 iu dha drita e gjelbër nga autoritetet e shëndetit publik të Mbretërisë së Bashkuar, duke vendosur një rekord të ri për kohën më të shkurtër të marrë për të zhvilluar një vaksinë krejtësisht të re dhe ta miratojë atë për përdorim të gjerë.

Para kësaj arritjeje, vaksina e shytave ishte më e shpejta e nxjerrë në treg, ku autoritetet e miratuan në vitin 1967 pas më shumë se katër vjet zhvillimi, raporton newsweek.

Në mënyrë tipike, vaksinave të reja mund t’iu duhet një dekadë ose më shumë për t’u zhvilluar, por kanë kaluar vetëm 10 muaj që kur gjiganti farmaceutik amerikan Pfizer dhe firma gjermane e bioteknologjisë BioNTech, filluan të punojnë në xhirimet e tyre të coronavirusit, transmeton Telegrafi.

Miratimi nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar – pas një rishikimi nga Agjencia e Rregullimit të Barnave dhe Produkteve Shëndetësore të pavarura të vendit (MHRA) – erdhi vetëm 12 muaj pasi rastet e para të COVID-19 u regjistruan në Kinë.

“Kjo është një ditë historike dhe një moment i rëndësishëm në fund të një viti tepër të vështirë. Për një vaksinë që do të zhvillohet, merrni aprovimin e urgjencës dhe jini gati për t’u përdorur në më pak se një vit për një virus të ri është krejtësisht e paparë”, tha Weller, Shefi i Vaksinave në “Wellcome Trust”.

“Shpejtësia e zhvillimit për këtë dhe kandidatët e tjerë të vaksinave është dëshmi e një përpjekjeje të jashtëzakonshme, bashkëpunuese, globale. Ky autorizim i përdorimit të urgjencës nga MHRA është një moment historik dhe është shumë inkurajues. Ky vendim, i pavarur nga qeveria ose ndikimi i jashtëm, fillon të pastrojë rrugën që kjo vaksinë të shpërndahet për një popullsi më të gjerë”, shtoi ai.

Vaksina, e cila thuhet se është 95 për qind efektive kundër COVID-19, është gjithashtu e para e bazuar në teknologjinë “mRNA” që miratohet për përdorim tek njerëzit, në një zhvillim që është mirëpritur nga shkencëtarët.

Vaksina mARN fut fragmente të vogla të kodit gjenetik nga virusi SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, në trup, duke bërë të mundur sistemin imunitar të krijojë mbrojtje kundër sëmundjes.

Por ARNi është shumë e brishtë, kështu që vaksina duhet të mbahet në temperatura të ulëta, që do të thotë se kërkohen pajisje speciale për këtë qëllim.

“Kjo është vaksina e parë mARN që është aprovuar ndonjëherë dhe kjo teknologji na vendos në një pozicion shumë më të mirë për të zhvilluar kandidatë dhe vaksina të tjera vaksinash, përfshirë vaksinat kundër patogjenëve viralë aktualisht të panjohur”, thotë Zoltan Kis nga Qendra e Prodhimit të Vaksinave të Ardhshme në “Imperial College London”.

Katër llojet kryesore të vaksinave kundër COVID-19

Vaksina COVID-19 që po zhvillohet, firma farmaceutike amerikane Moderna bazohet gjithashtu në teknologjinë mARN.

Kompania aktualisht po kërkon miratimin e rregullatorit nga autoritetet në të gjithë botën për vaksinën, e cila raportohet të jetë gjithashtu efektive rreth 95 për qind.

Dy vaksina COVID-19 janë miratuar tashmë për përdorim të kufizuar në Rusi, por vendimi për të filluar administrimin e këtyre shkrepjeve në pjesë të vogla të popullsisë së vendit është kritikuar gjerësisht nga ekspertët duke pasur parasysh se provat klinike të Fazës III që vlerësojnë kandidatin ende nuk kanë përfunduar .

Provat klinike të Fazës III janë studime të mëdha që përfshijnë dhjetëra mijëra njerëz që janë krijuar për të vlerësuar sigurinë dhe efikasitetin e barnave ose vaksinave. Ato zakonisht kërkohen para se të miratohet çdo vaksinë ose ilaç.

Kina ka miratuar gjithashtu një vaksinë për përdorim nga ushtria e saj edhe pse këta kandidatë i janë nënshtruar provave klinike të Fazës III.

Pavarësisht nga fakti që vaksina Pfizer është zhvilluar dhe aprovuar për përdorim në një kohë kaq të shkurtër, ekspertët thonë se rregullatorët e Mbretërisë së Bashkuar nuk kanë hequr qafe në procesin e rishikimit, transmeton Telegrafi.

“Lajmi se vaksina Pfizer/BioNtech ka marrë aprovimin e MHRA është me të vërtetë i mirëpritur. Ajo pasqyron progres të mahnitshëm në avancimin e një vaksine përmes përdorimit te njerëzit dhe sigurisht vendos një standard të ri për atë që mund të arrihet kur burimet e mjaftueshme dhe përqendrimi shkencor të zbatohen në shëndetin global”, tha Dr. Stephen Griffin, Profesor i Asociuar në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Leeds.

Vaksina e coronavirusit e zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech është e sigurt për njerëzit që tashmë janë të infektuar, thotë zyrtarja kryesore mjekësor në BioNTech, Ozlem Tureci.

“Ne kemi përfshirë në provën tonë, njerëz që ishin dhe që nuk ishin të infektuar me SARS-CoV2 më parë dhe nuk kemi parë ndonjë ndryshim në profilin e sigurisë”, u tha Tureci gazetarëve gjatë një konferencë të mërkurën pak pasi qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi se kishte është dhënë autorizimi për përdorimin e vaksinës.

Vaksina është e sigurt për njerëzit që janë infektuar me COVID-19, thotë zyrtarja e kompanisë Pfizer Vaksina është e sigurt për njerëzit që janë infektuar me COVID-19, thotë zyrtarja e kompanisë Pfizer

Njerëzit që kishin COVID-19 ka të ngjarë të kenë një imunitet ndaj coronavirusit, por nuk është e qartë se sa zgjat ajo mbrojtje.

Afro 800 mijë doza të vaksinës së Pfizer që duhet të jepen në një periudhë kohore prej 21 ditë larg njëra-tjetrës – do të jetë në dispozicion për qytetarët gjatë javës së ardhshme.

Në anën tjetër është bërë e ditur se Britania ka porositur në total 40 milionë doza të vaksinës së Pfizer, ku 10 milionë do të shpërndahen deri në fund të këtij viti dhe pjesa tjetër nga viti i ardhshëm. /Telegrafi/