0Shares

Ministrja e Integrimit Evropian (MIE), Vlora Çitaku, ka thënë të hënën se hapja e negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit (MSA) është rezultat i konsolidimit të shtetit të Kosovës. Çitaku ka vlerësuar se ky është hapi i parë zyrtar drejt procesit të gjatë dhe kompleks të anëtarësimit të Kosovës në Bashkimin Evropian.

Ministrja e Integrimit Evropian (MIE), Vlora Çitaku, e ka përshëndetur miratimin e rekomandimeve nga Komisioni Evropian për hapjen e negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit ndërmjet Kosovës dhe Bashkimit Evropian (BE).

Në një intervistë për “Epokën e re”, Çitaku ka thënë se rekomandimi për hapjen e negociatave për MSA-në është hapi i parë zyrtar drejt procesit të gjatë dhe kompleks të anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

“Deri më tani, Kosova ka qenë i vetmi vend në rajon i cili nuk ka gëzuar raportet kontraktuale me Bashkimin Evropian.

Rekomandimi për hapjen e negociatave për Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit vendos qartë Kosovën në kuadër të procesit zyrtar dhe formal drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

“Ky është hapi i parë zyrtar drejt procesit të gjatë dhe kompleks të anëtarësimit në Bashkimin Evropian”, ka vlerësuar Çitaku, duke shtuar se MSA-ja do ta lehtësojë ndërmarrjen e reformave dhe do t’i vendosë obligimet të ndërsjella për Kosovën dhe Bashkimin Evropian.

Në këtë kontekst, ajo ka shprehur përkushtimin e institucioneve të Kosovës për ta bërë maksimumin me qëllim të finalizimit sa më të shpejtë të negocimit të MSA-së. “Është me rëndësi tani që institucionet e Kosovës të vazhdojnë ta ruajnë konsensusin politik dhe t’i vazhdojnë reformat në të gjitha fushat e qeverisjes. Gjatë negociatave të Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit, do të jetë qenësore që të gjitha çështjet të negociohen në mënyrë sa më të mirë të mundshme nga këndvështrimi i të gjitha çështjeve ekonomike dhe ligjore të MSA-së. Jam e bindur se institucionet e Kosovës do ta bëjnë maksimumin me qëllim të finalizimit sa më të shpejtë të negocimit të MSA-së”, ka deklaruar Çitaku.

Ministrja e Integrimit Evropian ka thënë se edhe për procesin e liberalizimit të vizave Kosova pret përkrahje nga të gjitha vendet anëtare të BE-së.

“Institucionet e Kosovës konsiderojnë procesin e liberalizimit të vizave proces teknik, i cili duhet vlerësuar në mënyrë të barabartë për të gjitha vendet e rajonit. Në këtë drejtim, qytetarët e Kosovës presin përkrahje nga të gjitha vendet e BE-së për t’u trajtuar njëjtë sikur qytetarët e vendeve të tjera të rajonit”, ka thënë Çitaku. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)