Mbretëria e Bashkuar është bërë vendi i parë në Evropë që ka regjistruar më shumë se 100 mijë vdekje të lidhura me coronavirusin, sipas shifrave zyrtare, me qeverinë nën presion për përgjigjen e saj ndaj pandemisë.

Britania e Madhe ka numrin e pestë më të lartë në të gjithë globin – pas Shteteve të Bashkuara, Brazilit, Indisë dhe Meksikës – dhe raportoi një tjetër 1,631 vdekje dhe 20,089 raste të reja të martën, me kritikët që akuzojnë qeverinë për një përgjigje fillestare të ngadaltë të dukshme ndaj COVID-19, raporton aljazeera.

Numri prej 100,162 vdekjeve të regjistruara është më i lartë se numri i viktimave civile britanike në Luftën e Dytë Botërore dhe dyfishi i numrit të vrarë në fushatën e bombardimeve Blitz 1940-1941, megjithëse popullsia e përgjithshme ishte më e vogël.

“Më vjen keq për çdo jetë që ka humbur dhe, natyrisht, si kryeministër, marr përgjegjësinë e plotë për gjithçka që ka bërë qeveria”, tha kryeministri Boris Johnson.

“Ajo që unë mund t’ju them është se ne me të vërtetë bëmë gjithçka që mundëm dhe vazhduam të bëjmë gjithçka që mundemi, për të minimizuar humbjen e jetës dhe për të minimizuar vuajtjet,” shtoi ai gjatë një konferencë. /Telegrafi/