Anija sekrete amerikane e hapësirës X-37B zbarkoi këtyre ditëve në Tokë pasi theu rekordin e mëparshëm të kohës së kaluar në orbitë rreth planetit tonë.

Rekordi tani është 720 ditë dhe i mëparshmi ishte 717. Kështu, lajmet përfundimtare u njoftuan disa ditë me radhë nga të gjitha mediat kryesore dhe të specializuara amerikane.

X-37B është në të vërtetë një anije pa pilot Boeing, i ndërtuar,  në shikim të parë, sipas programit të ish-anijes hapësinore të NASA-s. Në krahasim me “taksinë hapësinore” të famshme që ka bartur astronautët amerikanë në hapësirë për shumë vite, X-37B është katër herë më i vogël.

Gjatësia e tij është vetëm 8.8 metra, rrafshi i krahëve të tij është vetëm 4.6 metra, lartësia 2.9 metra dhe peshon rreth 5 ton. Pjesa tjetër është e njëjtë; dizajni, pamja “aeroplan”, duke u rikthyer në atmosferë si një varkë me vela…

Gjëja më intriguese për këtë program hapësinor është se ka pak informacione.

“Ekzistojnë dy qëllime kryesore të X-37B: testimi për teknologjitë e ardhshme të anijes dhe eksperimentet operative që mund të analizohen pas kthimit në Tokë,” është shpjegimi zyrtar i Forcave Ajrore të SHBA. Megjithatë, pesë vjet më parë, Guardian përcolli pretendimet e ekspertëve të sigurisë se ishte një projekt për të testuar sensorët e mbikëqyrjes dhe spiunazhit. Madje, spekuloi se një nga detyrat e anijes mund të jetë vjedhja e një sateliti në orbitën e Tokës. Është e lehtë të kuptohet pse një projekt si ky ishte sekret.

Por përmasat e vërteta të sekretit rreth nisjes së pestë të X-37B, të quajtur OTV-5, kanë filluar të kuptohen, sipas mediave amerikane. Ato tregojnë se përshkrimi më i përmbledhur i misionit të pestë, lansimi i së cilës ndodhi më 7 shtator 2017, me ndihmën e Falcon të SpaceX, një ditë para uraganit Irma, tregon qëllimin e OTV-5 për “matjen e sjelljes elektronike dhe luhatjet e oscilimit në hapësirë”.

Sigurisht, thyerja e rekordit në vetëm tre ditë ishte me rëndësi të madhe profesionale, personale dhe politike për Komandantin e USAF-it, gjeneral David L. Goldfein, në mënyrë që të mund ta bënte veten të rëndësishëm për eprorët e tij, të justifikonte paratë e shpenzuara dhe të kërkonte më shumë.

Por kjo nuk shpjegon pse momenti i uljes do të fshihej para publikut. Për ta kuptuar këtë, duhet të mbahet mend se ishte vetëm në qershor të këtij viti ku për herë të parë, të paktën me sa ka njohuri për këtë, X-37B u fotografua në hapësirë. Ishte një fotograf amator nga Holanda, Ralf Vandebergh. Dhe pastaj ai menjëherë postoi fotot në blogun e tij dhe në Twitter.

Vandebergh nuk ishte suksesi i parë i madh. Më parë, ai ishte në gjendje të fotografonte edhe astronautët ISS në një anije hapësinore. Sidoqoftë, fotografimi i X-37B ishte diçka e veçantë, pasi askush nuk duhej të dinte pozitën e tij. Vandebergh arriti ta xhirojë anijen më 30 qershor, dhe ish-sekretarja e USAF Heather Wilson pushoi të mbante detyrën një ditë më pas.

Ajo u pasua nga ish-zëvendësi i saj, Matt Donovan. Në të njëjtën ditë, gjenerali Goldfein pati sukses në komandën e paraardhësit të tij, gjeneral Mark Wells. E vërteta është se qysh në mars të këtij viti, Heather Wilson njoftoi se do të linte postin për t’u bërë presidente e Universitetit të Teksasit në El Paso.

Është gjithashtu e vërtetë që gjenerali Goldfein u emërua komandant i USAF qysh më 2016. Por nëse shikohet nga datat, kjo përkoi me faktin se të gjitha këto zëvendësime u kryen vetëm një ose dy ditë pasi astronomi holandez zbuloi anijen.

Çështja u bë e pakëndshme edhe më shumë kur Wilson deklaroi më vonë publikisht në korrik, tani si ish-sekretare, se X-37B ishte në gjendje të ndryshonte orbitën aq mirë sa të mahnitë ‘vëzhguesit profesionistë dhe amatorë të satelitit’ dhe se ajo ishte ‘shumë e lumtur’ për këtë.

Ndërsa, Vandebergh ditë më vonë vazhdoi të botojë fotografi të anijes në rezolucion më të lartë dhe më të ulët. /kp/Telegrafi/