Thellë brenda një pylli me pisha në Gjermaninë lindore, një statujë e Leninit ruan një ndërtesë me ngjyrë limoni që i ka strehuar të gjithë nga Kaiser Willhelm II, deri te nazistët dhe sovjetikët.

Kompleksi ushtarak i braktisur – i njohur si Qyteti i Ndaluar – qëndron prapa një porte të rëndë dhe të bllokuar në lagjen e qetë të Wünsdorf. Ka qenë bosh që nga ushtarët e fundit të mbetur rusë të lënë 25 vjet më parë, pas rënies së Perdes së Hekurt.

Nuk ishte gjithmonë kështu. Zona ishte dikur plot me shtëpi për rreth 40,000 ushtarë sovjetikë, duke fituar pseudonimin “Moska e Vogël në Gjermaninë Lindore”, thotë udhëzuesi i turneut Werner Borchert për CNN.

Rreth 500,000 trupa sovjetike u vendosën në të gjithë Republikën Demokratike Gjermane – e njohur ndryshe si Gjermania Lindore – gjatë Luftës së Ftohtë, dhe kjo bazë ushtarake e fshehtë e fshehur në pyll ishte selia e tyre.

Jeta ishte e kufizuar për ushtarët që ishin të vendosur aty.

Por nga ana tjetër për oficerët e rangut më të lartë dhe gratë dhe fëmijët e tyre, ishte një histori ndryshe. Ata u vendosën aty deri në 12 vjet dhe shijuan pjesët më luksoze të bazës ushtarake, si pishina dhe teatri i saj i shkëlqyeshëm.

Kur personeli i fundit sovjetik u largua në vitet 1990, vendi mbeti bosh – me përjashtim të adoleshentëve vendas që e përdorën atë si një vend për të pirë fshehtas ose për të bërë grafite.

Sot muret e pikturuara të heronjve komunistë po zhvishen. Barërat e këqija mbijnë nga rrathët e dritareve të kalbura. Dhe myku zvarritet nëpër dhoma që dikur panë disa nga vendimet më të rëndësishme ushtarake në historinë e vendit.