Qytetarët duhet të kursehen gjatë një operacioni të mundshëm ushtarak turk në veri-lindje të Sirisë në mënyrë që të shmangen një eksod masiv ose viktima, tha një zyrtar i lartë i OKB-së.

Kombet e Bashkuara aktualisht po ofrojnë ndihmë për 700,000 njerëz në rajonin me popullsi të dendur prej 1.7 milion, dhe tashmë janë bërë plane për strehimin e njerëzve dhe ofrimin e ndihmës mjekësore.

Panos Moumcis, koordinator rajonal i OKB-së për krizën humanitare në Siri, tha se çdo operacion ushtarak aktualisht në zhvillim duhet të marrë parasysh parandalimin e zhvendosjes masive.

“Ne shpresojmë për më të mirën, por përgatitemi për më të keqen,” tha ai.

Shtetet e Bashkuara kanë filluar tërheqjen e trupave nga zona, duke i hapur rrugën një sulmi turk ndaj forcave kurde që kanë qenë prej kohësh në aleancë me Uashingtonin për të luftuar Shtetin Islamik.

Turqia ka mbrojtur prej kohësh krijimin e një “zone të sigurt” përgjatë kufirit të dy vendeve, për të shtypur luftëtarët kurdë, të cilat ajo i konsideron një organizatë terroriste dhe një kërcënim për sigurinë e saj kombëtare.

“Për ne si Kombet e Bashkuara, koncepti i një zone të sigurt është ai me të cilin kemi përvojë të hidhur dhe në fakt asnjëherë nuk e promovojmë ose inkurajojmë atë, duke mbajtur parasysh Srebrenicën dhe atë që ka ndodhur në të kaluarën. Sidoqoftë, ne e kuptojmë se do të ketë një lloj zonë që do të përcaktohet posaçërisht për një operacion ushtarak ose si një zonë ku duhet të ketë një pastrim”, tha Moumcis.

“Kombet e Bashkuara kanë qenë në kontakt me të gjitha palët për të shpjeguar se ku ndodhen klinikat, shkollat, hidraulikët, tregjet dhe banesat, si dhe t’i nxisë ata të qëndrojnë larg civilëve”, shtoi Moumcis. /kp/Telegrafi/