0Shares

Në vendet të cilat janë të njohura me zhvillim të lartë të demokracisë, e drejta për referendum konsiderohet si metoda më efikase që populli t’i realizojë qëllimet dhe projektet e tyre – qoftë ato madhore, por edhe ato minore.

Popullit të Kosovës asnjëherë nuk ju dha mundësia që ta shfrytëzojë këtë drejtë demokratike, por ju ndalua kjo e drejtë me Kushtetutë e cila Kushtetutë po ashtu nuk ka rrjedhë nga vullneti i popullit, por krejtësisht e imponuar nga faktori ndërkombëtar.

Që nga paslufta në Kosovë, ndodhën shumë ngjarje , vendime dhe marrëveshje historike, por fatkeqësisht në dëm të shqiptarëve që janë populli shumicë në raport me minoritetet tjera. Populli shumicë u përjashtua nga e drejta për të vendosur rreth fatit të vetë politik.

Kosova u administrua dhe administrohet nga misione ndërkombëtare antidemokratike, siç ka qenë UNMIK-u dhe tash EULEX-i (UNMIK-u ende vazhdon së vepruari në veri).

Këto misione kanë qëndrim neutral ndaj statusit së Kosovës edhe pas shpalljes së pavarësisë më 17 shkurt 2008. Por, fakt është se shpallja si e tillë përmban disa elemente të pavarësisë, por Kosova nuk është e pavarur plotësisht, sovrane hiq dhe pa demokraci.

Ne jetojmë në një diktaturë të hekurt. Këtë diktaturë e ushtron BE përmes qeverisë së Kosovës, me kryeministër Hashim Thaçin tash së fundmi, duke përjashtuar të drejtën e popullit për referendum që të zgjedh problemet madhore.

Ndalimi i kësaj të drejte është veprim shumë i rrezikshëm, sepse popullit shumicë po i mohohet e drejta për të vendosur për fatin e vet. Dhe anasjelltas, po prodhohen politikanë të cilët po krijojnë instrumente që i përdorin në favor personal dhe me fuqinë që fitojnë nga këto favore, gjithçka publike kalon në private. Madje, edhe vet shteti (institucionet) po privatizohen nga njerëz që veprimet e tyre po mbrohen edhe me ligj. Pra, krimi po legalizohet, sepse ligjet po i rregullojnë sipas qejfeve te veta.

Kjo ma kujton një thënie të Max Weberit nga libri i tij, "Politika si profesion", ku thotë: "Ka politikan që jetojnë prej politikës dhe që jetojnë për politikën. Politikanët që jetojnë prej politikës janë njerëzit më rrezikshëm për shtetin, sepse gjithçka japin që t’i ruajnë kolltukët e tyre dhe privilegjet që ua jep pushteti”.

Prandaj, them se pos që duhet me të ndërrohet kjo qeveri e kriminializuar dhe diktatoriale, e cila ka dalë nga zgjedhje të dhunuara e që e përjashton popullin nga çdo proces politik që përcakton të ardhmen e vendit, ne jemi dëshmitarë që ndalimi i referendumit dhe mos praktikimi i tij popullit iu imponua. Decentralizimi në baza etnike, që mund të quhet edhe një kancer brenda Kosovës, e që lë 16 për qind të territorit jashtë juridiksionit të Kushtetutës së Kosovës; eksterritorialitetin që na e tjetërson historinë tonë të lavdishme; privatizimin dhe shitjen e fabrikave pa kritere dhe pa kushte që lënë njerëzit të pa punë; flamurin e kontrabanduar që nuk ka të bëjë asgjë me historinë dhe të kaluarën shqiptare si popull shumicë; himnin pa tekst; fusnotën që nënkupton dobësimin e republikës; planin o Ban Ki Munit… u mirëpriten nga qeveritë servile të pasluftës. Prandaj, është e domosdoshme që popullit t’i kthehet e drejta për referendum, sepse kjo e drejtë do t’ia hapte edhe rrugën për vetëvendosje. Atëherë do të ishim shtet normal dhe me dinjitet!

Të Ngjajshme

Portali Telegrafi ka kënaqësinë t'u ofrojë forum të lirë për komente dhe diskutim. Fyerjet dhe përdorimi i fjalëve banale, do të pasoj me përjashtim të menjëhershëm nga komentimi. Ju lutem lexoni rregullat këtu.

Shfaq Komentet (0)